Ana içeriğe atla

Ben oğluma bir pan flüt alamayacak mıyım !

          
Sıra geldi dinlediğimiz şarkılarda pek fazla karşılaşmadığımız ancak birbirinden değerli olan enstrümanlara. İyi dinlemeler efendim. 

Not : İbrahim Tatlıses ile nostalji yapmak ve aşağıdaki enstrümanlar öncesi çocukluğumuza dönerek muhteşem flüt seslerini dinlemek isteyenler şuradan dinleyebilir.







1- Theremin- Matryomin

         İlk olarak Theremin'den başlayalım. Bitirme projesi olarak yapmak isteyip de yapamadığım bu nadide enstrümanın mucidi, egosunu tatmin etmek amacıyla enstrümana soyadını veren Leon Theremin'dir. En önemli özelliği hiç bir şekilde theremine temas etmeden bir elinizle sesin şiddetini, bir elinizle frekansını ayarlamanızdır. İkinci en önemli özelliği de eğer satmak isterseniz "Sıfır düzeyinde ikinci el theremin" ilanını rahatlıkla verebilirsiniz. Korku filmlerindeki hayalet efektinin vazgeçilmezi olan bu enstrümanın örneğini buradan dinleyebilirsiniz.
           
        


  Theremin üzerinden çok yaratıcı bir şekilde esinlenilmiş olan enstrüman ise Matryomin'dir. Mantığı aynı olmakla birlikte tek farkı kullanılan aletin bildiğimiz matryuşkadan yapılmış olmasıdır. Buradan izleyecebileceğiniz muhteşem videoda da göreceğiniz üzere matryominlerle dünya rekoru kırılmaya çalışılmıştır.





                                                         
                                                        


  2 - Ukulele                                          
Kolay olması nedeniyle çalmaya heveslenip aldığım ve sadece bir şarkı çalabildiğim bu enstrümanın da kökeni Hawaii'ye dayanıyor. Rahmetli Israel Kamakawiwo'ole'nin klibiyle tanıştığım bu enstrüman, taşınmasının kolay olması sebebiyle itinayla sahilde, kampta, piknikte rahatlıkla çalınabilecek düzeyde. Çok hoş bir örneğini buradan La Vie En Rose ile dinleyebilirsiniz. 













3 - Banjo 

Afrika'dan Amerika'ya giden işçilerin Amerikan filmlerinin tarihini değiştirecek düzeyde yaygınlaştırdığı enstrümandır Banjo. Western filmlerinin olmazsa olmazı olan banjoyu dinlemek isterseniz sizi buradan alalım. Yok ben banjoyu zaten biliyorum derseniz Slayer'ın Angel of Death'ini banjoyla coverlamış bu halk çocuğunu dinlemeye davet ediyorum sizi.










4 - Lir

Mitolojide Hermes'in bulduğu, sırf yalakalık yapmak için kardeşi Apollon'a hediye ettiği harp ailesinden bir enstrüman. Harp daha gelişmiş halidir fakat bu enstrümanın da tadı başkadır be. Çalınan her saniye meditasyon yapmak isteyenleri rahatlatan, yapmak istemeyenleri de adeta siz neden yapmıyorsunuz ki boş boş durmayın deyip zorlayan bu enstrüman şuradan dinlenebilir.


















5 - Pan Flüt

Sıra geldiği başlığımız olan Pan Flüt'e. Yine Antik Roma'da son derece popi olan çalgının hikayesi ise şöyledir : Yunan mitolojisinde kırların, çobanların yarı keçi yarı insan Pan muhteşem yakışıklılığına rağmen (!) aşık olduğu peri ondan kaçar. Bakar ki Pan'ın gözü dönmüş, kendini hemen saza dönüştürür. Pan da acımasızca sazı kesip 7 parçalı, üflemeli bir çalgıya çevirir. Ve Pan enstrümanı yaptıktan sonra flutten kendiliğinden şu notalar dökülür: "Sen tanrı mısın beni öldürdün" aklsdjaslşdkasdasfa. Bu espriden sonra dağılabiliriz.

Not: Örneğini şu linkten dinleyebilirsiniz.









Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

En İyi Film Müzikleri

1-   La Vita é Bella     Film: Hayat Güzeldir (1997)     Beste: Nicola Piovani   Nicola Piovani'nin en önemli bestelerinden biri olup, filmin her güzel anında duyabileceğimiz bu şaheser, Oscar ödülü de kazandırmıştır. 2- Shape of My Heart     Film: Leon (1994)     Beste: Sting ve Dominic Miller     Şarkıcı: Sting   Filmin en vurucu anında karşımıza çıkan bir başka muhteşem eser.. İzleyenler bilir, hala bir kaç dakika önce olan olayın şokundayken şarkı öyle güzel bir anda girer ki, film bittikten sonra tekrar tekrar dinlememek mümkün değildir..   Ayrıca bestesi pek çok şarkıda kullanılmıştır. (Nas-It was written, Craig David-Rise And Fall vs.) 3- La Vie en Rose     Film: Wall-E (2008)     Beste: Louis Armstrong     Şarkı: Louis Armstrong  Şarkının orjinali Edith Piaf'a ait olmasına rağmen, Louis Armstrong'un sesinden dinlemek ayrı güzel.. 4- L'Accordeoniste     Film: Kaldırım Serçesi (2007)     Beste: Michel

Who run the world?

Dearest WOMAN from the other planet, Preliminary note : If Voyager golden records reaches out to you, please listen to this song while reading! Since humans lived in this planet, more than couple million years - we divide time into years, and you know… million years is a lot-, unfortunately, we are still celebrating women’s day and demanding gender equality.. But let’s not discuss the situation on Earth now, but I want to share with you my personal story with women! I work for a multinational company for almost 3 years thanks to one WOMAN ; surprisingly enough, almost all my idol are WOMEN! Being energetic, thoughtful, devoted, brave, courteous, organized, and positive are just few of the traits I learned from the WOMEN in this company. Today my manager is a WOMAN and my team consists of WOMEN! See how lucky I am! And this year, I had an exceptional women’s day; I was given the chance to moderate women’s day sessions in two central units of our Market Area. Listening a