Ana içeriğe atla

Mutluluk Şirketi

Not: Bu yazı bir ütopya niteliğinde olup, bu ütopyayı gerçekleştirmek isteyen her gönüllülük hareketinın başarıya ulaşması kuvvetle muhtemeldir.

Not2: "Şirket" yazmamın nedeni tamamen ironik olup, bu konuda üstüme gelinmemesini rica ederim.

Şirketin kalbi, beyni olan ve onlarsız işlevsiz bir şirket olacağını bildiğimiz gönüllülerden başlayalım. Peki gönüllülük iyilik yapmak mıdır? Tabi ki hayır. Yapılan gönüllülükten ötürü her iki taraf da haz alır ve bu iyilik olmaktan çıkar. Şirketteki her bir gönüllünün tek amacı karşısındaki canlıyı mutlu etmektir. Karşısındaki canlıyı mutlu etmenin doğal sonucu ise mutlu olmaktır. Kısaca gönüllü mutlu etmek için çalışır, ödemesini de mutluluk olarak alır. Ama bu ödeme, başka hiç bir ödemenin adil olamayacağı kadar adildir. Çünkü her gönüllü mutlu ettiği kadar mutlu olur. Herhangi bir otoriteye bağlı kalmadan...

Ve şirketin atardamarı olan bu kısım aslında en rahat kısmıdır. Kimseye herhangi bir şekilde zorlama yapılamaz, yapılmamalıdır da. Olası bir olumsuz durum karşısında bir gönüllünün acil yardım butonu vardır ve bu butonda "Ben gönüllüyüm!" yazar. Ve şirketteki çalışma amacını hatırlayan gönüllü, aynı şevkle işine ve ücretini almaya devam eder.

Gelelim koordinatörlere. Şirketin eli, kolu olan koordinatörler gönüllüdür hala. Ama büyük bir fedakarlık yaparak kalp veya beyin olmaktan vazgeçmişlerdir. Koordinatörlerin yapması gereken tek sorumluluk bu alçakgönüllülüğü devam ettirerek, kalbin daha temiz kan pompalamasını veya beyne daha çok oksijen gitmesini sağlamaktır. Tabi ki gerektiği yerde veya kendi istekleri doğrultusunda yine eski mutlu etme işine geri dönebilirler ancak ana görevleri her zaman akıllarının bir köşesinde bulunmalıdır.

Bu şirketteki belki de en kırılgan olan koordinatörlük sınırlarıdır aslında. Yaptığı fedakarlık karşısında kendisinde güç olması gerektiğini düşünen her koordinatör eninde sonunda hüsrana uğrar.
Kendisinde sorumluluğun etkisiyle liderlik hissini en küçük şekilde hisseden bir koordinatörün önünde iki seçenek vardır : O hissi bir daha yaşamamak üzere bertaraf etmek veya gönüllü olmaya dönmek. Gerçek gönüllüleri olan bir şirket böyle bir duruma razı gelemez zaten. Ve böyle durumlarda gönüllülerden başkasının bu sorumluluğu alması mutluluk şirketinin sürekliliği açısından çok önemlidir. Az önce bahsettiğim sorunu yaşayan ve şirketin eli, kolu olan koordinatörlerin tek yapması gereken paralimpik sporları izlemesidir :)

Dünyanın en güzel şirketinin el kitabının sonuna gelirken kapanışı birazcık değiştirdiğim Platon'un Devlet kitabındaki Sokrates'in sözleriyle kapatıyorum, esen kalın efendim..

"
“İşte bu yüzden,” dedim, “Gönüllüler ne özgeçmiş ne de saygı için koordinatörlüğe yanaşmazlar; Öyle özgeçmişe yazma, saygı duyulma hırsı içinde olmadıklarından dolayı da bu işe pek heves etmezler. Bu bakımdan ancak bir zorluk veya ceza karşısında koordinatörlüğe razı olabilirler. Zaten bu yüzdendir ki; zorlayıcı bir durum olmadan, koordinasyonu elde etme hevesi içinde olanlara pek iyi gözle bakılmaz. Ama bir insan için en büyük ceza, koordinatör olmayı reddettiği zaman, kendisinden daha kötü birinin koordinatörlüğüne tabi olmaktır. İşte gönüllüler de bunun yarattığı korkuyla koordinatör olmayı kabul ederler. Yani istedikleri için değil, buna zorlandıkları için yaparlar bunu. Bir yarar, bir çıkar sağlamak için değil, koordinasyonu devralmayı hak edecek, kendilerinden daha iyi veya en azından kendileri kadar iyi birini bulamamaktan kaynaklanan bir zorunluluktan dolayı razı olurlar bu işe. Ayrıca unutulmamalıdır ki koordinatörlüğün bir gönüllüye katkısı ve tecrübeleri hiç bir yerde elde edemeyeceği kadar fazladır.
"
R.I.P. Socrates

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

En İyi Film Müzikleri

1-   La Vita é Bella     Film: Hayat Güzeldir (1997)     Beste: Nicola Piovani   Nicola Piovani'nin en önemli bestelerinden biri olup, filmin her güzel anında duyabileceğimiz bu şaheser, Oscar ödülü de kazandırmıştır. 2- Shape of My Heart     Film: Leon (1994)     Beste: Sting ve Dominic Miller     Şarkıcı: Sting   Filmin en vurucu anında karşımıza çıkan bir başka muhteşem eser.. İzleyenler bilir, hala bir kaç dakika önce olan olayın şokundayken şarkı öyle güzel bir anda girer ki, film bittikten sonra tekrar tekrar dinlememek mümkün değildir..   Ayrıca bestesi pek çok şarkıda kullanılmıştır. (Nas-It was written, Craig David-Rise And Fall vs.) 3- La Vie en Rose     Film: Wall-E (2008)     Beste: Louis Armstrong     Şarkı: Louis Armstrong  Şarkının orjinali Edith Piaf'a ait olmasına rağmen, Louis Armstrong'un sesinden dinlemek ayrı güzel.. 4- L'Accordeoniste     Film: Kaldırım Serçesi (2007)     Beste: Michel

Ben oğluma bir pan flüt alamayacak mıyım !

           Sıra geldi dinlediğimiz şarkılarda pek fazla karşılaşmadığımız ancak birbirinden değerli olan enstrümanlara. İyi dinlemeler efendim.  Not : İbrahim Tatlıses ile nostalji yapmak ve aşağıdaki enstrümanlar öncesi çocukluğumuza dönerek muhteşem flüt seslerini dinlemek isteyenler şuradan dinleyebilir. 1- Theremin- Matryomin          İlk olarak Theremin'den başlayalım. Bitirme projesi olarak yapmak isteyip de yapamadığım bu nadide enstrümanın mucidi, egosunu tatmin etmek amacıyla enstrümana soyadını veren Leon Theremin'dir. En önemli özelliği hiç bir şekilde theremine temas etmeden bir elinizle sesin şiddetini, bir elinizle frekansını ayarlamanızdır. İkinci en önemli özelliği de eğer satmak isterseniz "Sıfır düzeyinde ikinci el theremin" ilanını rahatlıkla verebilirsiniz. Korku filmlerindeki hayalet efektinin vazgeçilmezi olan bu enstrümanın örneğini buradan dinleyebilirsiniz.                        Theremin üzerinden çok ya

Who run the world?

Dearest WOMAN from the other planet, Preliminary note : If Voyager golden records reaches out to you, please listen to this song while reading! Since humans lived in this planet, more than couple million years - we divide time into years, and you know… million years is a lot-, unfortunately, we are still celebrating women’s day and demanding gender equality.. But let’s not discuss the situation on Earth now, but I want to share with you my personal story with women! I work for a multinational company for almost 3 years thanks to one WOMAN ; surprisingly enough, almost all my idol are WOMEN! Being energetic, thoughtful, devoted, brave, courteous, organized, and positive are just few of the traits I learned from the WOMEN in this company. Today my manager is a WOMAN and my team consists of WOMEN! See how lucky I am! And this year, I had an exceptional women’s day; I was given the chance to moderate women’s day sessions in two central units of our Market Area. Listening a